Matra Architects Used Precast Slabs of White Concrete to Clad the ‘K Residence’ in Udaipur

K Residence by Matra Architects

The façade of this New Delhi-based studio Matra Architects used precast textured white concrete to create the façade of K residence, which is positioned high above a lake in Udaipur, India. As per the detials of the project provided to SURFACES REPORTER (SR) by Matra Architects, the building was perched 9 meters above the edge of the main road, winding around the Fateh Sagar Lake, with a faint panoramic view of the surrounding Aravalli Range. Read more about the project below:

Also Read: This Lush Villa in Goa Features Earthy Stone, Reused Teak Wood Textures and Tropical Goan Craft | The Earth House | SAV Architecture + Design

view towards fateh sagar late & the aravali range.jpgView towards fateh sagar late & the aravali range.

Udaipur is popularly known as the city of lakes owing to its hi-tech lake system.

detail view towards nehru garden, fateh sagar lakeDetail view towards Nehru Garden, Fateh Sagar Lake

Also, the city is known for its rich history, culture, attractive locations, and beautiful temples and palaces.

detailed textured rcc precast columns.Detailed textured RCC precast columns

According to the firm, "The K Residence is a reflection on the genius loci and the larger idea of integrating the aesthetics of a modern building into the fragile historical urban ecology."

view from driveway.View from driveway.

The skyline is marked distinctly by large numbers of white iconic “Chhatris”, densely populating the historical neighborhoods of Udaipur.

view from guest space towards family and living spaceView from guest space towards family and living space

These captivating canopies located on rooftops are adorned by ornated slender column-dome structures and seem to capture the lake breeze and celebrate the idyllic atmosphere particularly of the early dawn and dusk hours.

setting sun at the formal open space

Setting Sun at the formal open space

The three interconnected white pavilions of the house are organized around a sparsely planted garden.

side view , gf-family and ff-bedroom

The design ensures that all habitable spaces have a scenic view of the Lake in the north whilst receive southern winter sun through linear courts, inserted between all three pavilions. 

Also Read: Concrete and Wood, Merging on a Shade of Grey: Casa A

The entrance of the building is behind a gate, with a road directing to the side and stairs cut into the terrace leading straight through the orchard.

guest entrance to residenceGuest entrance to residence

The architects joined the three parallel two-story pavilions by glass corridors. At ground level, the entrance lobby just at the end of the center point, a medium-sized pavilion takes from the foyer to the house’s pooja room. 

entrance court & structural screenEntrance court & structural screen

On the other end of the middle pavilion is a dining and a family living room.

detail view - family roomDetail view - family room
The smallest pavilion is at the right where one can reach through a glass link corridor.
covered family verandahCovered family verandah

The pavilion is occupied from both sides with a colonnaded verandah overseeing landscaped gardens.  

typical sculpture court between blocksTypical sculpture court between blocks

The longest pavilion on the ground floor has an office and kitchen, also reached by a glazed corridor.

Also Read: KDND Studio Stacks the Volumes to Design The Shift House | Maharashtra  | Surfaces Reporter

first floor loggiaFirst floor Loggia

Two more ensuite bedrooms are set aside of a sheltered terrace when one reaches upstairs. You may also find a servant's quarters and a maid's room here.

first floor bedroomFirst floor bedroom

The top floor of the middle pavilion houses the fifth bedroom along with a study room and a balcony allowing you to enjoy the panoramic outside views.

view from family room towards fateh sagar lakeView from family room towards fateh sagar lake

Half of the site is covered by terraced gardens where you can also see the possessor's wide-ranging sculpture collection.

Project Details

Project Name: K Residence
Built-up Area: 12000 sqft
Project Location: Udaipur
Architecture Firm: Matra Architects
Project team: Wakhloo, Rachit Shrivastav, Pradeep Singh, Saloni Gupta, Mukesh Kumar 
Photo Courtesy: Ankit Jain.

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

White and Red Sandstone Envelops the Paramedical College Designed by SpaceMatters | Agroha | Haryana

A Pune Farmhouse with Vernacular Architecture at its Best

The Exposed Concrete Canopy Perforated With Varying Square Cut-Outs Features the Pixel House | tHE gRID Architects

Studio Saransh Uses Teak, Concrete and Splash of Blue in the Interior of MD Apartment

The Walls of Rane Vidyalaya, Inspired from Temple and Local Houses, Constitute Layers Of Local Materials | Shanmugam Associates

and more...

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter



Read Current Issue

This is alt


Most Viewed

More Stories