This Lush Villa in Goa Features Earthy Stone, Reused Teak Wood Textures and Tropical Goan Craft | The Earth House | SAV Architecture + Design

The Earth House | SAV Architecture + Design

The international architecture practice- SAV Architecture + Design had constructed a luxury home- the Earth House of 700 square meters in the quaint village of Siolim, in North Goa. Positioned next to a canal lined with coconut trees, the expansive home in the tropical landscape features an extended kitchen into an open dining area, louvered semi-open spaces, internal courtyards, double-height living area, infinity pool and several lounging terraces. Read on for more info about the project at SURFACES REPORTER (SR) provided by the firm. 

earth-house-SAV-Architecture-Design

Earthy Stone and Teak Wood Textures

The Earth House is designed with earthy stone and teak wood textures, shaded courtyards around large existing trees, and a large water pool around palms reflecting the gentle and rooted nature of our Earth.

earth-house-SAV-Architecture-Design

Fronting the canal, the earth house consists of long fluid bays that open towards it offers views of the quaint coconut palm-filled water edge. 

earth-house-SAV-Architecture-Design

Double Height Living Room

The double-height living room extends further into the landscape shaping a linear infinite pool while the other bays of the dining, bar, and kitchen all extend to form louvred semi- open spaces creating a dissolved edge condition.

earth-house-SAV-Architecture-Design

Semi-Open Verandah

Existing old trees are preserved all around the house with internal courtyards shaped around them to give a truly outdoor and tropical mood within the interiors.

earth-house-SAV-Architecture-Design

The entrance to the house is through a custom crafted teak wood louvred door shaping a modern semi-open verandah and creating a warm, inviting feel into this large house through its perforated sunlight on the cool concrete floors.

earth house

The internal courtyard adjacent to this veranda brings natural light and connection to the outdoors while also creates a path to the double height living with its spiral stairs.

earth-house-SAV-Architecture-Design

Fibonacci Style Staircase

The Fibonacci style spiral stairs were designed as a sculptural element within the large double-height space, and was crafted out of a spiralling white metal balustrade enhancing its floating and sculptural feel.

earth-house-SAV-Architecture-Design

Wooden treads create warmth whilst continuing the warm details found through the house. The double-height living space overlooks the pool and with its slide and fold doors open the space to the coconut lined pool and surrounding landscape.

earth-house-SAV-Architecture-Design

Cane furniture and a green upholstered sofa reflect the sinuous architectural elements within the house as well as the tropical Goan craft and local materials. The wooden artwork wall on one side of the wall made of reused teak wood gives warmth to the entire space.

Goan- Portuguese Cement Flooring in the Kitchen

The living spaces flow into the open plan dining and kitchen with its Goan- Portuguese cement flooring, local granite counters and overlook another courtyard that floods the space with natural light.

earth-house-SAV-Architecture-Design

 

The kitchen extends into an outdoor dining that sits within the outdoor landscape with its louvred semi-open pavilion like the feel and raw wooden table and chairs. On the other side of living is a bar space that also opens up to the outdoor canal views and pool.

earth-house-SAV-Architecture-Design

These outdoor patios merge into the landscape and give plenty of semi-shaded spaces for the owners to enjoy a relaxed tropical evening overlooking the canal and tree-lined landscape.

With large overhangs and exposed concrete roofs , the house is designed to brace the Goan tropical rains.
earth-house-SAV-Architecture-Design

The inner courtyards around tall existing trees as the several louvred spaces keep the house passively cool and well ventilated in the tropical hot climate.

earth house

Luxurious Bedrooms

The ground level bedrooms are designed to have internal courtyards around existing trees that bring soft light within.

earth-house-SAV-Architecture-Design

The upper bedrooms are connected to private terraces that give an expansive tropical view from them, connecting them to the surrounding trees.

earth-house-SAV-Architecture-Design

The materiality of cane and wood as well as the cool green and blue colors flow into the bedrooms too.

earth-house-SAV-Architecture-DesignAll the bath spaces have a unique spatial experience and are naturally lit, expansive and made with simple concrete and natural stone tiles. 

earth-house-SAV-Architecture-Design

Double Glazing

Most of the glazing is double glazed and is oriented towards the north to allow minimal heat and direct sunlight into the house.

earth-house-SAV-Architecture-Design

The lines and forms of the Earth House are designed to connect constantly with its outdoors, bringing nature and all its coconut palm-filled views in a modern, crafted, and fluid manner.Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Project Details

Project Name: EARTH HOUSE
Architecture Firm: SAV Architecture + Design
Built Area: 700 sq m
Project Location: Siolim , Goa, India

Other Credits

Design Team: Amita Kulkarni, Anna Musychak, Dhrumil Mehta, Vikrant Tike
Developers: Kriss RE
Civil Contractor:  Unitech Concrete Technologies 10
Suppliers Glazing: Schueco India
Cement Tiles: Bharat Flooring
Kitchen: Woodville India
Sanitaryware: FCML , Gessi and Laufen
HVAC: Daikan
Photographer: Fabien Charuau
Text Courtesy: SAV Architecture + Design

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about

Snøhetta’s 4th Powerhouse in Telemark Is A Sustainable Model for the Future of Workspaces

KDND Studio Stacks the Volumes to Design The Shift House | Maharashtra  | Surfaces Reporter

This Lush Villa in Goa Features Earthy Stone, Reused Teak Wood Textures and Tropical Goan Craft | The Earth House | SAV Architecture + Design

White and Red Sandstone Envelops the Paramedical College Designed by SpaceMatters | Agroha | Haryana

and more...

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

×
×


Read Current Issue

This is alt


Latest Articles

Latest Videos