Studio Saransh Uses Teak, Concrete and Splash of Blue in the Interior of MD Apartment

Studio Saransh | MD Apartment

Malay Doshi, Arihant Bajaj and Tejashree Karande revamped designer’s studio in Ahmedabad, India by removing the existing partition walls- the kitchen, bathroom and floor to create an open area. Designers cleverly optimized the space by combining open areas with the private ones to maintain a visual connection. Have a look at the classy interiors of Malay Doshi’s home at SURFACES REPORTER (SR):MD Apartment, located centrally in Ahmedabad, is the house of a designer, designed to meet his specific requirements. Originally a two bedroom apartment, it has been converted into a Studio.Stripping the space bare was the first stage of design. This meant removing all the partition walls, existing toilets, the kitchen and even the flooring.

There was a conscious decision of making a space that was minimal and at the same time, tactile. So a majority of the materials chosen were done so based on how well they age.

On entering the apartment, the entire house is visible - the only door in the house is to the toilet, that too of fluted glass which ensures ample daylight in the north facing apartment.

The living space flows into the dining area, with a floor seating dining table and an open kitchen making the house appear larger which further connects to a reading and entertainment den.

The interior takes white and grey undertones, both of which create an overarching harmony, which is then accented with highlights of wood and brass.

On entering the house one experiences four different spaces demarcated by changes in material.

The kitchen and the toilet undertake only grey tones, hence creating ‘niche like’ spaces inside the lighter white and grey general areas.2The den is made of wood to give a cozy vibe, and the volume of this space is reduced drastically to give a sense of entering a different realm, which is further exaggerated by the need to climb a couple of steps to enter it.

Finally the last space that is the sleeping area, is made much warmer with beige walls and a more playful floor in tones of blue.This gives it a very different aesthetic inside the house, giving it a personal touch.The project is an exploration of materiality and juxtaposition of textures. The entire flooring is polished concrete with different inlays, like wood, stone, cement tiles and brass. The polished concrete is filleted onto the wall up to the sill level, to give a sense of being inside concrete rather than being on it.

Different greys explored to go along with the concrete include a grey polished marble and three types of grey fabrics used in the soft furnishings. The only coloured accents used in the project in shades of indigo and turquoise, is in the ceramics, cushions or shear curtains.All the walls have a pigmented lime plaster finish which not only keeps the house cool in the hot weather of Ahmedabad, but also gives a timelessness to the space.The wood used, is reclaimed 60-80 year old Valsad Teak from the ‘Pols’ of Ahmedabad. Not only is it more sustainable, the aged wood has an inherent rich texture.

Leading away from the generic chic finished urban homes, a conscious choice was made to  keep the ‘end product’ unfinished; to make the house an oasis in the middle of the city, similar to the natural ever-changing sense of space of a vernacular cottage.

Project Details

Date: November, 2018 - April 2019
Location: Ahmedabad
Typology: Interiors
Program: Apartment
Size: 725 sq.ft.
Status: Built
Client: Malay Doshi
Design Team: Malay Doshi, Arihant Bajaj, Tejashree Karande
Photo Credits: The Fishy Project
 

About the Architect

Graduated as an architect from CEPT University in 2016, Malay Doshi is presently a partner at Studio Saransh.  Being the son of two architects, he has grown up to admire good design. The need for a well scripted experience of space has become quintessential to his notion of existence.

A bamboo shelter in Bali, a stone temple in Egypt and a glass greenhouse in London, have all had as much of a say in his idea of design as have reading Hawking, Tolkien and Koolhas.

*Text is provided by the architects

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter



Read Current Issue

This is alt


Most Viewed

More Stories