Recycled Wood Waste Transformed into 1500 Hanging Pins in Tehran Gallery

Recycled Wood Waste Transformed into 1500 Hanging Pins in Tehran Gallery

Rooydaad Architects’ Orange Gallery in Tehran creatively transforms a small ten-square-meter space into a dual-purpose art gallery and classroom. The main idea brings in a 'white cube' look with orange floors and ceilings, plus a spinning table for energy. By using recycled wood, the architects made 1,500 pins on the walls, making it easy to hang paintings anywhere in the gallery. Read more on SURFACES REPORTER (SR):

Emphasizing adaptability, the design seamlessly integrates elements facilitating smooth transitions within the limited space.

Artistic Collaboration and Inspiration

The inception of the project emerged from collaboration with Marziyeh, a former architectural partner turned painter, who played a pivotal role in shaping the initial concept.

Informed by her artistic vision and inspired by Jostein Gaarder’s 'The Orange Girl,' the design seamlessly blends the dual roles of the Orange Gallery: serving as both Marziyeh's studio and classroom for her students within the modest confines of just over ten square meters, while also functioning as an exhibition space for her artwork and storage of artistic materials.

Maximizing Functionality

The primary design challenge revolved around optimizing the space's functionality. A versatile classroom setup ensures effortless conversion into an exhibition area, while ample storage caters to Marziyeh's tools and supplies.

Central to the layout is the 'white cube' display space, accompanied by integrated storage units and a rotating platform for painting, paying homage to Marziyeh's creative inspiration.

Recycled Wood Pins and Creative Collaboration

A collaboration with a skilled woodworker artist led to the installation of recycled wood pins on the gallery walls, creating a versatile surface for hanging paintings and reviving forgotten artistic techniques.

Marziyeh meticulously reviewed the design concepts, entrusting Rooydaad Architects to bring her vision to life, resulting in a space that authentically reflects her artistic aspirations.

Project Details

Project Name: Orange Gallery
Architect: Rooydaad Architects
Design Team: Zahra Armand – Mostafa Omidbakhsh
Location: Tajrish, Tehran, Iran"
Photo Courtesy: Rooydaad Architects
×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

A Brilliant Combination of Fired Brick, Wood, and Textiles at Zariboota Store | Punjab | Renesa Architecture Design Studio

Its facade features intriguing fired brickwork and wood folding doors adorned with glass and wicker panels. Inside, brick walls, floors, and structural elements contrast with vibrant garments, showcasing craftsmanship.

Read more

Aalloa Hills Residence by INI Design Studio Achieves Net-Zero Energy with Seamless Integration | Gujarat

This residence is designed to blend seamlessly with its surroundings, utilizing sustainable architecture to minimize environmental impact.

Read more

A Vadodara Apartment is Revitalised with Modern Majesty | DESIGN STUDIO ASSOCIATES

When Design Studio Associates revamped this Vadodara apartment, they aimed for contemporary modern aesthetics with a royal touch.

Read more

The Charm of Brick-Molded Ceilings and Textured Tandoor Flooring at Hyderabads Newest Gastronomic Gem | Sona Reddy Studio

The architecture features large brick domes, vaults, and exposed load-bearing walls, reducing the need for concrete and steel. This design helps create a naturally cooler interior suited to Hyderabads arid climate.

Read more


This is alt