This Timber Clad Shelter Demonstrates the Potential of Locally Sourced Materials | Invisible Studio

Timber Clad Shelter Demonstrates

In collaboration with timber structure specialists Xylotek, the UK-based studio Invisible Studio has designed an organically shaped community shelter at Westonbirt, The National Arboretum in Gloucestershire, England. Alongside the local community groups and Forestry England volunteers and staff, the architectural studio has designed and built the installation which is entirely made from felled oak. Know more about the project on SURFACES REPORTER (SR).

The project has been conceived, designed and constructed with the aim to demonstrate the mindful benefits of nature, co-creation and co-existence. The complex installation sits in its woodland setting. The shelter has been designed out of trees that were due to be extracted from Westonbirt’s own collection which has been a part of its routine woodland management cycle. This has allowed reducing the carbon footprint of the project by further exhibiting the wonders that can be achieved by using locally grown and sourced timber.

Encompassing the high-level engagement from the outset with the help of sketched, small models, digital scanning, large-scale mock-ups and onsite fabrications, the project involved the entire community at its every stage of construction where each varying skill sets of each participant had been put to use. The shelter also provided opportunities for participants to join in on a range of traditional green timber carpentry techniques such as steam bending, laminating and shingle making to build the unusual structure.

Conceived in a distinct paraboloid shape, the shelter aims at offering protection from external elements and also offers important views through to the surrounding woodland. With an aesthetical design that extends ad hoc, the shelter has been designed to allow inclusive design and a non-prescriptive space for groups who will use it.

Project details

Architect: Invisible Studio

Contractor: Xylotek

Client: Forestry Commission, Westonbirt Arboretum

Image credits: Jim Stephenson

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

This Metal Art Installation Reflects the Natural Cycle of Wild Plants | Scenic Rockery

At the recently concluded Hong Kong art project, Napp Studio and Architects led by Wesley Ho and Aron Tsang displayed its work called Scenic Rockery at Tamar Park. Encapsulating the togetherness of science and nature, the installation is designed .

Read more

Wine, Nature and Architecture Collides to Form this Conical Glass Winery Shelter | Vertical Panorama Pavilion

An amalgamation of senses and surroundings, Vertical Panorama Pavilion is designed to create a holistic experience that is based on a journey through multiple horizontal layers, thus resulting in a vertical panorama.

Read more

This Bright-Coloured Installation is the Artist’s Re-imagination of an Ancient Roman Gateway

As part of Hadrian’s Wall 1900th anniversary celebrations, the Housesteads Roman Fort alongside Hadrian’s Wall in northern England will be donning a colourful reinterpretation of its original gatehouse.

Read more

1,300 Baskets Repurposed to Form this Installation that Adapts Environmental Needs | 1,300 Recycling Pavilion

Located in South Korea’s Daegu, designer Hyunje Joo created a temporary installation for the Suseong Light Art Festival competition. The 1,300 recycling pavilion is created with recycled and repurposed materials by using semi-transparent baskets.

Read more


This is alt