A Curvaceous Corten Steel Extension that Foretells the Stories of Refugees | FLUGT by BIG

Dedicated to the refugees in Oksbol, Denmark, BIG-Bjarke Ingels Group in collaboration with exhibition designers Tinker Imagineers and engineers Ingenior’ne recently opened the new Refugee Museum of Denmark FLUGT. Nestled in Denmark’s largest refugee camp from World War II, FLUGT encompasses one of the camp’s few remaining structures such as the hospital building into a 1,600 m2 museum.

FLUGT encompasses one of the camp’s few remaining structures such as the hospital building into a 1,600 m2 museum.

BIG’s Founding Partner, Bjarke Ingels tells SURFACES REPORTER (SR), “We have designed an architectural framework that connects the past with the present, with a new building directly shaped by its relationship to the historic hospital buildings of the WWII refugee camp. We went into this project with all our hearts to address one of the world’s greatest challenges – how we welcome and care for our fellow world citizens when they are forced to flee. The project is a continuation of our collaboration on Tirpitz museum with Vardemuseerne and Claus Kjeld Jensen whose uncompromised design vision once again inspired our design for FLUGT.”

FLUGT is BIG’s second museum for Vardemuseerne, followed by the opening of the Tirpitz Museum on the west coast of Denmark.

Connecting past and present structures

FLUGT is BIG’s second museum for Vardemuseerne, followed by the opening of the Tirpitz Museum on the west coast of Denmark. Capturing the universal challenges, emotions and stories of refugees who had been forced to flee their homes, FLUGT, the Refugee Museum of Denmark, shares and uncovers the stories of the largest refugee camp in Denmark by narrating their stories.

FLUGT, the Refugee Museum of Denmark, shares and uncovers the stories of the largest refugee camp in Denmark by narrating their stories.

According to Claus Kjeld Jensen, Museum Director, “FLUGT – Refugee Museum of Denmark will share and uncover the stories of the largest refugee camp in Denmark as well as the story of the lived refugee experience of our time. FLUGT seeks to give a voice and a face to humans who have been forced to flee their homes and capture the universal challenges, emotions and nuances shared by refugees then and today.” 

FLUGT comprise two long buildings that are architecturally and historically united by BIG with the help of a soft curve-shaped corridor.

What was once the fifth-largest city of Denmark is now just a tiny part of the camp that is left in Oksbol. The adaptation and extension of the former hospital which is now transformed into FLUGT comprise two long buildings that are architecturally and historically united by BIG with the help of a soft curve-shaped corridor. Visible from afar, this welcoming structure brings 500 m2 of additional space to the museum. To create an inviting arrival moment for the museum visitors, a gentle curve is pulled toward the street. Clad in Corten steel complement the red bricks of the former hospital buildings. The exterior of the curvaceous volume gives the visitor a delusion of a closed entry hall.

Clad in Corten steel complement the red bricks of the former hospital buildings.

Adaptive reuse design

A floor-to-ceiling curved glass showcases the views of a sheltered green courtyard and surrounding forest, where the refugee camp was earlier established. The entry hall that doubles as a lobby or temporary exhibition space for guests is lit with enough natural light that is passively thrown through the courtyard.

A floor-to-ceiling curved glass showcases the views of a sheltered green courtyard and surrounding forest.

The renovated north wing embraces the gallery space that has been organized with regard to the original blueprint of the hospital. Although most of the hospital room walls had been torn down, some of the inside walls have been untouched. To create a larger exhibition space, these walls have been stabilized by three cross-sections.

The renovated north wing embraces the gallery space.

Comprising a flexible conference room, cafe and smaller exhibition spaces, the south wing borrows a few of the house functions with the same character and materiality as the north wing including the white walls, white wood intersecting boards and the yellow bricked flooring.

The south wing borrows a few of the house functions with the same character and materiality as the north wing.

The entire structure runs around BIG’s mission of reducing waste, conserving resources, and creating a smaller carbon footprint. Thanks to BIG’s adaptive reuse design, the two hospital buildings, which are the last remaining physical manifestation of the former refugee camp, have been preserved for historical value.

The two hospital buildings, which are the last remaining physical manifestation of the former refugee camp, have been preserved for historical value.

Project details

Name: FLUGT

Size: 1600 m2

Location: Oksbol, Denmark

Client: Vardemuseerne

Project type: Culture

Collaborators: Ingenior’ne, Tinker Imagineers, BIG Landscape, BIG Ideas, Gade & Mortensen Akustik and HB Trapper

Partners-in-Charge: Bjarke Ingels, Ole Elkjær-Larsen and Finn Norkjær 

Project leader: Frederik Lyng 

Project architect: Frederik Skou Jensen

Image credits: Rasmus Hjortshoj

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Wavy Red Bricks Cover The Facade of This Commercial Building in South Korea | JYA-rchitects

Korean Architecture Firm JYA-rchitects has recently finished the construction of ‘Wave’, a commercial building with a rippling red brick façade in Seongsu-dong, Seoul, South Korea.

Read more

An Archive of Circular Design, this Museum’s Facade is Made of 200,000 Plastic Bottles | MoSA

Indonesian architectural design studio Sidarta and Sandjaja recently designed a museum-like space for Space Available studio. The architect duo turned a Bali building into an institution that would be dedicated to circular design.

Read more

Metal and Concrete Intersects To Form Attractive Courtyards In This Home Amidst Sahyadri Hills | Mumbai | lyth Design

Apoorva has now founded her own studio lyth Design. The architect incorporated the surrounding hills beauty to enhance the interiors of the project christened ‘Airavat’.

Read more

An Ephemeral Inflated Installation Covers The Sacred Art Museum Courtyard In Bilbao | Martillo Neumatico | Spain

The sinuous inflated installation by Martillo twists through and engulfs the entire courtyard of the 16th-century building that also accommodates the Sacred Art Museum.

Read more


This is alt