UNStudio Finishes The New HQ For K-Pop Creators in South Korea

UNStudio Finishes The New HQ For K-Pop Creators in South Korea

UNStudio has recently completed the design of a new headquarter building in Seoul for the producers of the South Korean music scene, otherwise known as K-Pop-YG Entertainment. Since completion, the site has become a site of pilgrimage for fans hoping to catch a glimpse of their latest idols. The firm took cues from YG Entertainment’s business and the music industry in general to complete this project. The new building houses office spaces, meeting rooms and recording studios, all of which are strategically organised to take full advantage of the location and to provide YG Entertainment’s employees with the most uplifting and inspiring work environment possible. The firm has shared more details about the project with SURFACES REPORTER (SR). Take a look:

 

Also Read: UNStudio Creates the Coolest White Paint to Protect Buildings From Excessive Heat

greenaryThe new HQ is located on a site that borders two very different worlds. On one side, it abuts a low-density housing area, while on the other, it faces a dense network of highways and bridges and overlooks a large green park. This discrepant positioning informs the design, the building orientation and the internal organisation, while also serving to open up views towards the river from the interior workplaces.         

Interiors of the HQ   

The new YG Headquarters is situated directly next to the well-known existing YG Building, the interior of which celebrates a ‘black in black’ concept. The new HQ interior takes the opposite approach, introducing instead a brightly lit space with a range of white tones and geometric lines.

unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporterThe dual qualities of the surroundings are reflected in the interior organisation of the building through an interlocking sectional concept for the functions. This logic, combined with visual coherence in materials and geometry, creates a unique interior experience that is visually linked to the exterior street level, while the roof floods the central atrium space with daylight.          

unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporterThe seven office levels are oriented towards the view of the park, a placement that ensures daylight on all working floors. The meeting and collaboration spaces on the first 4 floors face an interior atrium, which serves as a collective space in the heart of the building. This area acts as a central stage for the lower level offices and the recording studios, as well as for the users, staff and visitors.

unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporter

The interior facade of the atrium is punctuated by exposed capsule-like meeting rooms that can serve as either ‘working zones’ or ‘resting zones’. These capsules further enable visual interaction throughout the atrium and towards the office floors. On the ground level, the atrium space hosts a hidden garden and functions as a ‘living room’ to welcome visitors.   

Wayfinding is integrated into the interior design by way of a network of geometrical lines that guide people to the different zones in the building, easing the people's flow and creating a spatial hierarchy.    

Also Read: UNStudio Designs a Karle Town Center (KTC) as a New Tech Hub in Bangalore

Urban Speaker         

The protective shell of the new HQ building manifests as a new ‘urban speaker’. It is designed to be more reminiscent of a product than a building; one in which every design feature has a performative function. 

/unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporterExposed Concrete on the Facade

The existing YG Building next to the new HQ is characterised by its exposed concrete exterior. Corresponding with the overall massing of the existing building, the new YG HQ aligns in height, floors and functionality with its older brother, while creating a new impulse for this location and an organisation that is enabled by its unique positioning between city and park. The massing of the new YG Headquarter building further reflects this duality through interlocking the protective shell-like exterior facade with the more human-scale materiality of the interior.           

unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporterClearly defined zones within the protective outer shell relate to the urban placement of the building. These zones are defined from the inside, based on their particular use and interaction with the outside environment.         

Also Read:  The Dynamic Korea Pavilion is Made of 1,597 Rotating Cubes | Moon Hoon | Dubai Expo 2020

Semi and Fully Glazed Zones

Semi-glazed zones are allocated in the transition towards the fully opaque facade. In some of these solid areas, especially those located towards the housing area, dynamic lines are used to highlight certain zones, while a perforation pattern and alternation of aluminium panels and glass provide a glimpse of the functions and activities inside the building.    

unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporterFully glazed areas are located towards the park and the central zone on this side of the building is equipped with balconies. These enable outside spaces for the users during work-breaks, while also providing sun shading for the levels below. BIPV solar cells are also integrated in the south-facing facade and on the roof.     

unstudio-k-pop-hq-surfaces-reporter 

Greenery Around

The integration of planting functions as an extension of the nearby park, while also forming a distinct contrast with the metallic exterior of the building. On the ground level, the green extends towards the inside of the building.         

During the day, the ‘urban speaker’ is designed to provide the best possible working environment for its employees from the inside out, whilst at night this workplace begins to glow and become an identifiable part of the city’s skyline. In the evenings the illumination concept of the various interior zones employs the facade lines and perforated hues to reveal a glimpse of various layers within the building, accentuating the quality of performance inherent to the entertainment and music industry.

Project Details

Architecture Firm: UNStudio
Client: YG Entertainment
Location: Seoul, South Korea
Building surface: 18801m2
Building site: 3145m2
Programme: Office, recording studios
Contribution UNStudio: Facade Design and interior design of public spaces (Concept design to Construction Supervision)
Status: Completed
Photo Credits:  Rohspace    

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

An Extruded Triangular Roof Characterise This Residential Building in South Korea, Designed As Per The Right of Sunlight | SML | SOSEUM

Mirrored Pop Up Store On Jeju Island In South Korea, Reflecting Surrounding Hilly Landscape | Burberry

And more…

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Wasl Tower - One of the World’s Tallest Ceramic Facades by UNStudio

UNStudio, in collaboration with Werner Sobek, was invited by the Wasl Development Group to design a new kind of high-rise for the city of Dubai that would act as a benchmark for both the region and for the Wasl Development Group itself.

Read more

UNStudio Designs a Karle Town Center (KTC) as a New Tech Hub in Bangalore

UNstudio has designed a new Karle Town Center (KTC) as the latest hub for the rapid technological growth, which is taking place in the Silicon Valley of India- Bangalore.

Read more

UNStudio Creates the Coolest White Paint to Protect Buildings From Excessive Heat

Everyone might be aware of the fact that earth is warming at an unprecedented rate. And as per many scientists- we ‚ÄėHumans‚Äô are responsible for enhancing this overall global warming trend.

Read more

UNStudio Revamps and Expands The Elysion Congress Centre With a cantilevered Auditorium and Vertical Gardens | Netherland

Dutch-based architecture firm-UNStudio Architecture Studio has revealed the design for the Elyson Congress centre in the Netherlands Eindhoven. The project, a new landmark for the city, will be designed, constructed, funded and operated by the Elysion Consortium, along with Van der Valk, Tillemans,

Read more


This is alt