A Tropical Oasis with Enveloping Red Tiles and Innovative Ventilation System | Tile House

The Tile House, a family home designed by Vietnamese studio The Bloom Architects in Bao Loc, embraces a distinctive aesthetic with its enveloping red tiles. Strategically arranged around a central courtyard, the residence in the Central Highlands region is aptly named for its cooling design in the tropical climate. The red tiles on the roof and facade enable natural ventilation, guiding cool air through small slots in the walls. Here is a detailed report on SURFACES REPORTER (SR).


The red tiles on the roof and facade enable natural ventilation, guiding cool air through small slots in the walls.

The central courtyard of the Tile House serves as a conduit for distributing air and light throughout the interior spaces. To counteract its challenging wind conditions, the Tile House features an innovative roof system, resembling an inverted trapezoid, directing wind through the structure. This unique design, akin to a funnel surrounded by wind holes, enhances the overall airflow. The open courtyard allows rainwater collection, directing it to an underground tank and facilitating an automatic irrigation system for the roof and surrounding trees during the rainy season.


To counteract its challenging wind conditions, the Tile House features an innovative roof system, resembling an inverted trapezoid, directing wind through the structure.

During sunny periods, the tiled exterior acts as a shield against heat radiation, combined with the benefits of natural ventilation, ensuring a consistently cool interior. The architectural composition includes a white-painted base supporting the red-clay tiled upper portions, creating a visually striking appearance.


Generously proportioned double-height ceilings, large windows offering views of the green patios, and a natural material palette contribute to the aesthetic and functional appeal of Tile House.

Upon entry, a transitional indoor-outdoor courtyard leads to the main living areas, oriented around the central internal courtyard with a tree beneath a circular lightwell. The living spaces open directly onto the courtyard and external patios, featuring planted borders that define the plot’s perimeter. Generously proportioned double-height ceilings, large windows offering views of the green patios, and a natural material palette contribute to the aesthetic and functional appeal of Tile House. The children’s bedroom, with its mezzanine-level reading nook accessible by a ladder, adds a delightful and unique touch to the interior.

Image credit: Oki Hiroyuki

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Stylish Goa Bar with a Retractable Roof and Eye-Catching Tiger Tail Backlight | Danza Del Design

A playful yellow backlit tiger tail at the bars front adds a unique touch, and hanging greenery and lighting enhance the ambiance while cooling the space in the hot climate.

Read more

A Luxurious Home in Rajkot, Gujarat, Designed by Darshita Joshi | idream Design Studio

In this 9000 square foot bungalow designed by Darshita Joshi in Rajkot, Gujarat, spanning four floors (including basement, ground, first, and second floors), every area has been meticulously crafted to radiate sophistication, comfort, and luxury, providing a glimpse into the pinnacle of refined livi

Read more

Elegant Lakeside Home in Maharashtra Showcasing Vibrant Design, a 65 ft Pool, and Natural Materials | Design HEX

At the heart of the residence is a stunning 65 ft pool, flanked by shallow steps and illuminated by custom chandeliers and natural light from skylight cutouts.

Read more

Sage Green Walls, Brass Wood Accents, and Custom Furniture Define This Mumbai Home | Soch Design Studio

Dubbed ‘The Whimsical House’ and designed by Romit Savla of Soch Design Studio, this Mumbai apartment harmonizes intricate architectural details, from the grand entrance to the living areas sage green walls and brass wood accents.

Read more


This is alt