A Living Home Interior Design For A Couple Who Are in Their Mid-Fifties | Juhu | Mumbai

A Living Home Interior Design | Mumbai

Located in Juhu, Mumbai, the Living Home is an interior design project realized by Natasha Aggarwal, the principal designer at NACL (Natasha Aggarwal Creative Living) studio.  The house is designed for a couple in their mid-fifties who requested for a timeless, sophisticated and functional space. The beauty of this house lies in the stunning views of the beach that also inspire elements within the design. From the knobs to the tables and lights, everything in this residence has been carefully curated and personalized for the client giving them a space that is unique to them. SURFACES REPORTER (SR) allows you to give a designer feel to your home by incorporating the home décor ideas presented in the project. The ace designer also wonderfully reuses the existing furniture pieces in it. Take a glance:

Also Read: MULSHI: This bungalow for a retired couple emulates colours of nature from its surroundings. | Lovekar Design Associates

NACL-The-Living-Project

The living room was transformed into an open plan to create spaces that flow into each other cohesively. Segregation within spaces through furniture placement or playing with levels in the floor helped define areas within a single space.

Monochromatic Colour Scheme

This sea-facing home inspired us to go with a monotone colour palette, reminding us of the pristine beaches, giving it an airy look, adding vastness in the space and allowing the spaces to merge into one another flawlessly.

NACL-The-Living-Project

Use of rich textures and playing with contrasting colours to highlight certain areas was the primary concept while conceptualizing this space.

The overall design aesthetic was a mix of contemporary and classic elements. The interplay of lines and patterns on the walls and furniture to create a space that is elegant as well as a classic in nature.

Keeping the floor base subtle, a muted Italian grey marble was coupled with high gloss finished fixed furniture that was designed with classic moulding details on the shutters to create a sophisticated as well as elegant interior space.

NACL-The-Living-Project

A striking and vibrant sofa piece adds a splash of colour to the otherwise monochrome design adding briskness to the space.

Also Read: Neutral Hues and Clean Lines Adores the Interiors Of The Fluid Home, Mumbai | Quirk Studio

NACL-The-Living-Project

The Old Furniture As Accent Piece

The house contains elements and pieces that were custom-designed to reflect the character and style of the clients.

NACL-The-Living-Project

For instance, the centre table was created by reusing the existing furniture piece. The old wooden table has been embellished with a floral mosaic on-site to create a stunning, accent piece for the space.

Also Read: How Furniture Trends Have Evolved Over the Years

Break the Colour Monotony

Breaking through the monotone colour scheme, the raised sea-facing bar area is completely designed in shades of brown, from the floor to the standalone-bespoke bar table to the custom-created lattice pattern in marble on the adjacent wall.

NACL-The-Living-Project

The pattern is replicated on a cement sheet on the opposite wall that is defined with a subtle wooden panelling texture to create an unobtrusive backdrop to the seating area.

Also Read: How to Bring the Pantone Colour of the Year in Interiors

NACL-The-Living-Project

A Mirror Wall Display Unit

The client is an avid traveller and collector and had requested to create a space to exhibit her collection.

NACL-The-Living-Project

To incorporate this request, a mirror wall display unit has been created to portray and celebrate her collection as well as confine and focus it to a dedicated area.

Also Read: How to Decorate Your Interiors With Mirrors

To break- away from the stereotypical method of mounting art on walls, the art collection owned by the client was infused into the crockery unit, mounted to create intriguing furniture pieces.

NACL-The-Living-Project

Since the client entertains often, the space is designed to be soothing and calming as well as warm and welcoming. The living space is just as functional as aesthetic, wherein concealed cabinets create ample storage to declutter the living space.

Project Details

Design Firm: NACL (Natasha Aggarwal Creative Living)
Typology: Living & Dining Room, Residential     
Name of Project: The Living Project
Location: Juhu, Mumbai           
Principal Architect: Natasha Aggarwal  
Site Area (sq ft & sq m): 475 sft / 44 sqmt
Start Date: Sept  2016  
Completion Date: Dec 20th 2016           
Photographer: Kuber Shah
*Text provided by the firm

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

Things to keep in mind while designing Kitchen for the elderly

Re-Imagining A 70 Year Old Colonial Home For Contemporary Living

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter



Read Current Issue

This is alt


Most Viewed

More Stories