Green Timber Patterns Define the Facade of This Office in Norway | Oslotre

Green Timber Patterns Define the Facade of This Office in Norway | Oslotre

Curved panels coated in green paint envelop the exterior of Lumber 4, a versatile structure in Norway designed by the local consultancy Oslotre to showcase the potential of timber in construction. Read more about the project on SURFACES REPORTER (SR):

Situated in an industrial zone on the outskirts of Kristiansand, Lumber 4 consists of a ground level hosting commercial establishments and five floors dedicated to office space.

Oslotre, specializing in timber construction, assumed multiple roles in the project, serving as architect, interior designer, and structural engineer. The building's framework integrates cross-laminated timber (CLT) and concrete in a composite structure. 

 

Glazed Openings and Curved Panels Define Facade

Externally, the office levels showcase a checkerboard pattern created by glazed openings and curved panels of green timber, while the ground floor boasts full-height glazing framed with green-painted timber.

The straight eaves above the curved elements cast intriguing shadows on the panels, with the paint gradually weathering over time, resulting in a dynamic facade with varying shades.

CLT and Concrete Composite Floors

Linking with the building's central stair and elevator core, the ground floor of Lumber 4 curves inward to align with the adjacent road, while the upper levels extend outwardly, supported by substantial angled wooden beams.

"The floors are crafted with a composite structure of CLT and concrete, ensuring a slender and effective floor system capable of spanning considerable distances while meeting stringent fire safety and acoustic standards," the studio elaborated.

Diagonal elements on the ground floor enhance vehicular access around the building, while the pre-existing communication core from earlier building phases enhances lateral stability and provides access to the office levels.

Inside the Building

Internally, the building's wooden structure is left exposed, with white-pigmented spruce panels and exposed wood-wool acoustic panels covering the walls and ceilings. Exposed ducting, painted in a pale beige hue, seamlessly blends with the wooden surfaces.

Inside, the building has lofty ceilings and expansive windows, fostering bright and airy workspaces. These areas are delineated by partitions crafted from wood and glass, creating a blend of private meeting spots and communal zones.

The third and fourth floors of the building are linked by a spacious double-height atrium, featuring a central wooden staircase and a sizable light fixture.

The studio emphasized the prominence of wooden elements in the interior, providing both warmth in winter and cooling in summer.

Project Details

Architecture Firm: Oslotre
Lead Architects: Christoffer Imislund, Jørgen Tycho
Area: 3106 m²
Photographs: Kyrre Sundal
Manufacturers:  Splitkon
×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Veiled in Glass-Reinforced Concrete, This Mountain Church Echoing the Arcs Formation | Inuce | China

Inspired by biblical archetypes, the church resembles an ark resting on a rock, located at a mountains base amidst a forest with views of the town.

Read more

A Rectangular Concrete Home with Windowless Facade in Japan by Cochi Architects

This house stands out for its bold design, a rectangular concrete structure carefully designed to fit the site. Its most notable feature is its windowless facade directly facing the main street.

Read more

Concrete, Glass, and Brick Lattice Screens Define the Exterior of This Nursing College in Surat | Neogenesis+Studi0261

The Nursing College Ashaktashram, designed by Neogenesis+Studi0261, sports a sleek exterior featuring concrete, glass, and brick lattice screens that manage sunlight and airflow while ensuring privacy and security.

Read more

Bengalurus Striking National School of Business Complex is a Unique Blend of Raw Concrete and Exposed Brick | HabitArt Architecture Studio

Situated on the citys outskirts, NSB features a concrete frame wrapped in a brick facade with subtle projections. Grey-green Kota floor tiles blend harmoniously with the surroundings, creating a seamless integration with the natural landscape.

Read more


This is alt