This Rotating Bamboo Facade Redefines Openness in Architectural Design | Furnish Studio

11.29 Studio, an architectural practice, has ingeniously employed rotating bamboo screens in the design of Furnish Studio, a painting studio located in Thailand, to seamlessly connect it with the surrounding landscape. Nestled beside a pond in Rayong’s agricultural expanse, the studio caters to a local oil painter’s desire for a well-ventilated, open space suitable for both work and exhibition purposes. Here is a detailed report on SURFACES REPORTER (SR).


Adhering to budget constraints, the studio opted for a cost-effective square floor plan, minimizing pillars and walls.

To meet these requirements, 11.29 Studio crafted a square layout encircled by a verandah, featuring full-height bamboo screens that rotate to regulate sunlight and ventilation. Founder Kantinan Na Nakorn explained that Thailand’s warm climate and the owner’s aversion to air conditioning in the primary workspace dictated the need for an effective natural ventilation strategy. Adhering to budget constraints, the studio opted for a cost-effective square floor plan, minimizing pillars and walls.


The entrance is framed by two towering concrete walls, constructed from surplus cylindrical and cuboid spacers obtained from a nearby factory.

The entrance is framed by two towering concrete walls, constructed from surplus cylindrical and cuboid spacers obtained from a nearby factory. Elevated above the ground to prevent flooding and animal intrusion, the studio showcases a commitment to integrating local elements into its design. Bamboo was chosen for the surrounding walls to support local farmers, while concrete spacers were repurposed from industrial estates’ surplus materials.


Bamboo was chosen for the surrounding walls to support local farmers, while concrete spacers were repurposed from industrial estates’ surplus materials.

Inside, Furnish Studio features a double-height space with an exposed concrete frame and a raised display cabinet accessible by a blue ladder. Flanking the central space are a storage room and a skylit bathroom, strategically positioned away from the bamboo screen facade to allow for enclosure without disrupting the openness. The common area serves as a restful space during less busy periods, incorporating a cabinet for collectables and vibrant furniture to enhance the aesthetic appeal.

Image credit: Beer Singnoi

×
×

Post Your Comment


"Content that powers your Business. News that keeps you informed."

Surfaces Reporter is one of India's leading media in Print & Digital Telecast for News on Interiors & Architecture Projects, Products, Building Materials, and the Business of Design! Since 2011, it serves as a referral for designers & architects to know about inspiring projects and source new products. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Stylish Goa Bar with a Retractable Roof and Eye-Catching Tiger Tail Backlight | Danza Del Design

A playful yellow backlit tiger tail at the bars front adds a unique touch, and hanging greenery and lighting enhance the ambiance while cooling the space in the hot climate.

Read more

A Luxurious Home in Rajkot, Gujarat, Designed by Darshita Joshi | idream Design Studio

In this 9000 square foot bungalow designed by Darshita Joshi in Rajkot, Gujarat, spanning four floors (including basement, ground, first, and second floors), every area has been meticulously crafted to radiate sophistication, comfort, and luxury, providing a glimpse into the pinnacle of refined livi

Read more

Elegant Lakeside Home in Maharashtra Showcasing Vibrant Design, a 65 ft Pool, and Natural Materials | Design HEX

At the heart of the residence is a stunning 65 ft pool, flanked by shallow steps and illuminated by custom chandeliers and natural light from skylight cutouts.

Read more

Sage Green Walls, Brass Wood Accents, and Custom Furniture Define This Mumbai Home | Soch Design Studio

Dubbed ‘The Whimsical House’ and designed by Romit Savla of Soch Design Studio, this Mumbai apartment harmonizes intricate architectural details, from the grand entrance to the living areas sage green walls and brass wood accents.

Read more


This is alt