Snøhetta’s 4th Powerhouse in Telemark Is A Sustainable Model for the Future of Workspaces

Snøhetta’s | Sustainable Model  4th Powerhouse

What can be more sustainable than an edifice with zero carbon emissions? The famous Norwegian architecture studioSnøhetta along with its collaborators-R8 Property, Skanska and Asplan Viak has lately finished the design of its its 4th energy positive building in the Powerhouse portfolio- Powerhouse Telemark. The skewed and slightly conical building features a clearly defined 45° tilting notch on the east-facing façade, giving it a clearly identifiable expression that stands out in the industrial context of the surrounding Herøya industry park. According to the firm, this building actually creates more energy than it will consume over its entire lifespan. The architecture studio shared with SURFACES REPORTER (SR) more info about the building. Read on:

Also Read: 5 Sustainable Futuristic Materials that Will Transform the Face of Architecture

Situated in the historic industrial city of Porsgrunn in the county of Vestfold and Telemark, the new 11 story building marks a symbolic continuation of the district’s proud history as Telemark is home to one of the early 19th Century’s largest hydropower plants. 

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Powerhouse Telemark indicates the area’s growing investment in the green economy, positioning the county as a leader in decarbonizing new construction. The south-east facing façade and roof of Powerhouse Telemark will generate 256 000 kWh each year, approximately twenty times the annual energy use of an average Norwegian household, and surplus energy will be sold back to the energy grid.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Sun Exposed Facades and Roofs To Produce More Energy

The building's striking 24° tilted roof gently slopes to surpass the extremities of the building’s volume, expanding the roof’s surface and ensuring a maximum amount of solar energy can be harvested both from the photovoltaic canopy and the building’s PV-cell clad south-facing façade.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

To the west, north-west and north-east the building is clad with wooden balusters providing natural shading on the most sun exposed façade. Behind the wooden balusters the building is covered with Steni façade panels which give the building a unified expression. Functioning just as a passive house, the building is super insulated and features triple isolated windows throughout. The concrete slabs lend the building a density akin to that of a stone structure storing thermal heat during the day and slowly emitting heat during the evening. A low ex system with water loops in the border zones of each floor, assures that the building is efficiently cooled and heated through geothermal wells dug 350 meters below ground.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Powerhouse Telemark also utilizes a series of low-tech solutions to ensure that tenant comfort is prioritized, allowing the office building to be used to its full potential. The building’s gently skewed West-facing and South-East-facing facades allow for a maximum of daylight and shading while also generating views and flexible indoor spaces.

 

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporterTo the North-East the building is leveled to accommodate for more traditional workspaces with enclosed offices. Throughout the building, small, secluded spaces are strategically moved away from sun exposed facades to reduce the need for cooling while also assuring that these spaces keep a comfortable temperature.

Facilities in the Building

Inside, the building features a barception, office space, including two stories of co-working spaces, a shared staff restaurant, penthouse meeting spaces and a roof terrace overlooking the fjord. 

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Two large staircases connect the building’s ground and top floors, from the reception area and all the way up to the staff restaurant and penthouse meeting rooms.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

A distinctive straight wooden staircase reveals itself at the ninth floor, visually tying the staff canteen and penthouse meeting room area together and leading visitors to the building’s roof terrace.

Eco Conscious and Flexible Interior Solution

The interior design of the building is built upon a principle of standardization to reduce unnecessary waste as new tenants move into the building. The flooring, glass walls, office dividers, kitchenettes, lighting, and bathrooms have been given the same design, color, and materiality across all floors. 

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Indeed, the flexibility of the interior solution of the building, combined with the building’s two story co-working space, allows for the client and future tenants to easily re-program the building and expand or downsize their businesses without needing to relocate.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

This means that the office space may transition from desk space to resource space, allowing for maximal utility of the space even when remote work scenarios changes the traditional office layout demands.

Environmentally Sustainable Material Palette

The material palette of Powerhouse Telemark is chosen for its environmentally sustainable qualities. Throughout, the building features sturdy materials known for resilience and low-embodied energy.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

This means using materials such as local wood, gypsum and environmental concrete which is left exposed and untreated. Everything from the kitchens to the carpet tiles and loose furniture are made from durable and high-quality materials. 

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

The carpet tiles are composed of 70% recycled fishing nets and the wooden flooring is made from industrial parquet of ash from wooden debris. Moreover, a specially designed foliating signage system allows for a certain amount of flexibility in tailoring the visual expression of the different office spaces without creating unnecessary waste that may be generated when brand specific signage is removed or produced.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Conservative yet Efficient Lighting System

To reduce the need for artificial lighting to an absolute minimum, the building has a conservative but efficient lighting system. The building’s roof also features vertical glass slots, allowing for daylight penetration on the three top floors. Moreover, the choice of loose furniture with light surfaces allow for a subtle complement of the interior lighting.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Just like its ambitious sister projects Powerhouse Kjørbo, Powerhouse Montessori and Powerhouse Brattørkaia, Powerhouse Telemark aspires to be model for environmentally, socially and economically sustainable architecture, while also challenging our conception of what our offices might look like in the post COVID-19 era.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Founding Partner of Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen said, “In striving to keep our planet as healthy as possible, we must take this moment to prioritize sustainable design practices, and specifically consider how our work impacts human and non-human inhabitants alike. Although the gradual violence of the climate crisis might seem less acute compared to the rapid effects of viruses such as COVID-19, especially for those living in the global north, we as architects have a stake in the protection of our built and unbuilt environments. We need more industry-wide alliances such as Powerhouse to push industry standards for what is means to build sustainable buildings and cities, both on an economic, social and environmental scale.”

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

The first project realized by the collaboration partners was Powerhouse Kjørbo, located in Sandvika outside Oslo, Norway. This was the first energy-positive building in Norway, and to our knowledge the first renovated energy-positive building in the world.

snohetta-telemark-4th-powerhouse-surfaces-reporter

Other net-zero and energy-positive buildings by Snøhetta include Powerhouse Brattørkaia, Harvard HouseZero, ZEB Pilot House and Powerhouse Drøbak Montessori Secondary School.

The building received BREEAM Excellent certification, which is the world’s leading sustainability assessment method for masterplanning projects, infrastructure and buildings. This proves that the Powerhouses stand as beacons of sustainable design not only in their local communities, but also function as models for how the world can embrace sustainable architecture and design at large in the future.

Take a Virtual Tour to the Powerhouse Telemark

Project Details

Location: Porsgrunn, Norway
Client: R8 Property
Completion year: 3 August 2020
Architect: Snohetta
Turnkey Contract: Skanska
Plot size: 3,580 m2
Solar panel surface (in total): 1,482 m2
Text Courtesy: Snøhetta
Photography by: Ivar Kvaal

About the Firm

For 30 years, Snøhetta has designed some of the world’s most notable public and cultural projects. Snøhetta kick-started its career in 1989 with the competition-winning entry for the new library of Alexandria, Egypt. This was later followed by the commission for the Norwegian National Opera in Oslo, and the National September 11 Memorial Museum Pavilion at the World Trade Center in New York City, among many others.  Recently completed works include Calgary's new Central Library in Canada, the reconstruction of Times Square in New York City, the expansion to the San Francisco Museum of Modern Art, and the master plan for the Willamette Falls Riverwalk in Oregon City. Since its inception, the practice has maintained its original trans-disciplinary approach, integrating architectural, landscape, interior, graphic design and product design its projects.

Snøhetta has recently finished the work of Le Monde Headquarters in Paris. The firm is also working on a number of projects internationally including the the Cornell University Executive Education Center and Hotel in New York. 

Among its many recognitions, Snøhetta received the World Architecture Award for the Bibliotheca Alexandrina and the Norwegian National Opera and Ballet, and the Aga Kahn Prize for Architecture for the Alexandria Library. 

SURFACES REPORTER feels proud and glad to share such positive and inspiring innovations which would lead to a better tomorrow for all. If you know of any more such innovations, do write to us at press@surfacesreporter.com.

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

You may also like to read about:

Spacemaker Comes With AI-Powered Generative Design For Sustainable Urban Development

Darkened Wood Facade and Steeply Pointed Roofs Signifies the Sustainable Tree Houses by Peter Pichler Architecture

A Low-Cost Vernacular Approach To Sustainable Design

and more...

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter



Read Current Issue

This is alt


Most Viewed

More Stories