A Stack of Uneven Cuboid Boxes Forms the Exterior of Double-Storey Sarpanch House | Telangpore | Neogenesis+Studi0261

Sarpanch house | Neogenesis+Studi0261

Gujarat based architecture and design firm- Neogenesis+Studi0261- designed this iconic and introvert abode in a small village called Talangpore for a Sarpanch (head) of the village. The architects used a stack of uneven cubes to form the exterior of the house. Known as Sarpanch House, the project is designed keeping in mind the profession of the dweller. SURFACES REPORTER (SR) covered the vivid beauty of the house. Take a glance:

sarpanch houseMain Entrance

Sarpanch house is resident for 6 family members and also there is an office designed within it. Context of the house resemble a very rural set up, sharing a common wall with cow shed, an open ground for pasture on other side and opposite side being old traditional houses. 

Sarpanch HouseEast Side Elevation

Head of the family being Sarpanch (head) of the village gave a very brief requirement how the structure should stand out from the surrounding as well as privacy of the house should be maintained.

Two Separate Entries

There exists two separate entries for residence and office. As one enter from the frontal most gate and walk through the eastern patio that is the main residential entry. Right away walking into the main door, one can witness the central courtyard which is the heart of home. 

Sarpanch HouseSliding folding door

Natural Ventillation

The divergence of the massing is created through dead cubes and powder coated wood finished aluminum pipes as screen. This adds to the overall massing without compromising on view and ventilation. 

Sarpanch House

These masses which are vivid in nature yet are co-existing ideally, articulate the function of house forming a volumetric elevation.

Sarpanch House

Earthen Colour Palette

Contemporary needs and rural context helped to frame the color palette of the house. Earthy tones and exquisite furniture intermingles to create a unique outlook.           

Sarpanch House

The organization of spaces on ground floor revolves around the central courtyard, creating an indifferent entry on other side of living room for the office space on level above

Sarpanch House

South-east corner of the house is kitchen which is accessed from living and dining. Entry of the grandparent’s bedroom and the kid’s bedroom is through the courtyard.

Dining Area

The elemental tranquil coil like staircase creates a unique humor as one enters though the main gate. 

The humor of this staircase continues as viewed from living room, in a way that during transition the privacy of the family is unhindered.

Entry to upper storey is also through the central courtyard. A straight MS flight from the central court takes us to the upper floor of the house.

The Sarpanch HouseCourtyard

On first floor of the house there is a family seating, 3 ensuite master bedrooms and an office which is only accessible from the north patio of the house on ground floor.

Sarpanch House

 

office entryOffice Entry

As we walk towards double heighted living room, to the right is puja space in the North-East corner of the house. While sitting in the living room one can have two different kinds of experiences. 

Sarpanch house

To the right is North patio adjoining the landscape stretched towards the compound wall and to the left is central courtyard which shares another side with dining area. 

Courtyard

A flight from backside of the family seating takes us towards the second floor of the house where exists a gym, Jacuzzi, a bedroom, two terraces and a service area.

Washroom

Project Details

Project name: Sarpanch House
Architect’s Firm: Neogenesis+Studi0261
Project location: Talangpore, Sachine
Completion Year: 2020
Gross Built Area (square meters or square foot): 535 m2
Lead Architects:  Ar. ChinmayLaiwala, Ar. JigarAsarawala, Ar. TarikaAsarawala
Design Team: ID. Harsh Gonawala, ID. Rohan Khatri, Ar. JankiGonawala
Text credit: Ar. Yashvi Kapadia
Other participants
Site incharge:Er. Denish Mistry
Photo credits: The Fishy Project- Ar. Ishita Sitwala

Materials

Domal - Aluminum section windows
Hitachi - Air conditioning system
Jaquar - CP Sanitary fixtures
Saint Gobain - Glass
Natuzzi – Sofa
(L-R) Ar. Tarika Asarawala | Ar. Chinmay Laiwala | Ar. Jigar Asarawala

About the firm

Founded by three principal architects - Ar. chinmayLaiwala, Ar. JigarAsarawala and Ar. TarikaAsarawala in 2011 in Surat, Gujarat,India. Firm is known as NEOGENESIS+STUDI0261, which is a dynamic and evolving practice with a commitment to the inherent value of design to enhance the quality of life at all levels of exposure.

In the brief period of 8 years of existence, the firm has accomplished over 60 projects of varying scale and nature in the field of Master Planning, Residential Developments, Industrial Projects, Institutional Buildings, Recreational Projects, Commercial Developments and a whole lot of Interior Projects.

Keep reading SURFACES REPORTER for more such articles and stories.

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Further, Subscribe to our magazine Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Also, check out Surfaces Reporter’s encouraging, exciting and educational WEBINARS here.

You may also like to read about:

Stone Jali, Column-Free Floors and Hybrid Structure System Characterize Sangini House | Surat

Anubhuti: A House That Has The Essence of South India | Envisage

The Hovering Gardens is an Epitome of a Contemporary, Energy-Efficient Home | N.D.D.C. | Pune | Passive House

and more...

 

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter



Read Current Issue

This is alt


Most Viewed

More Stories