A wondrous bamboo facade by Ar Vinu Daniel, Wallmakers | Kerala

Designed by Ar Vinu Daniel, Wallmakers, Kerala, this quaint and eco friendly abode in the busy lanes of Trivandrum redefines the beauty of bamboo architecture. A comprehensive report by SURFACES REPORTER (SR) on the basis of the information provided by Wallmakers, Kerala.

THE CONCEPT

 

The Client Mrs. Tara Pillai and Mr. Sreekumar, based in Delhi wanted an eco-friendly abode that also retains the peace and quiet in the busy city of Trivandrum. The challenge was taken up by Wallmakers, Kerala who are known for creating unique designs and their experimentation with materials like concrete, bamboo wood etc. 

concept-of-iha-residence
Initial sketch

IHA-RESIDENCE-FRONT-VIEW
Also read: Surfaces Reporter Rising Star: Vinu Daniel, Wallmakers, Kerala

The residence depicts an atmosphere that is an oxymoron in nature - Serene and warm, with minimalistic decors, at the same time adventurous and wild in design. 

 

ISSUES ON SITE

The site was on a low-lying terrain with issues of water-logging, which was the primary obstacle we had to tackle.The primary idea was to ensure that the building wasn’t creating a hindrance in the flow of water.

living-area-iha-residence
Living Room

Being in a state like Kerala, where rains are frequent, the architect had to ensure that the water percolates into the ground and that it could be harvested. They had to come up with an alternative and sustainable solution which could also enhance the spatial quality- a pond in the lowest point of the site so that water is retained in the site as well as, adding to the veristic vibe of the residence. 

 

THE BAMBOO FACADE

Using bamboo for the façade had a downside to it – which is that it is precarious and cannot support an entire edifice of an enormous size. This is the barrier that was demolished and proved wrong by dint of this project. 

extended-staircase-view-iha
The front staircase

The bamboo façade is created and conserved in a stable position by reinforcing the bamboo with steel rods. The continuous string of bamboos hand you the front elevation to the residence supporting the staircase that hangs from it, also creating a semi-open place for your quit thoughts.  

Also Read: 10 eco-friendly homes built out of recycled materials

 

JALI WORK WITH CSEB BRICKS

The distinctive form of CSEB bricks (Compressed Stabilized Earth Blocks) has been used to create a rotating Jali work to impart privacy to the bedrooms. Apart from the marvel, the light creates; the consecutive polar arrangement allows uninterrupted flow of air allowing ample ventilation. 

 

cseb-jaali-IHA-Residencebedroom-with-cseb-jaali
CSEB Jaali work to ensure maximum ventilation 

WASTE MATERIALS TURNED INTO SPECTACULAR DESIGNS

The use of the Base plate of Washing Machines as scrap grills instead of fresh factory made ones is an imperative part of the residence. Use of such grills instead of fresh ones propagates the idea of up-cycling as well as serves as a medium of income for labourers who part their sweat to create exquisite pieces of art. 

Also Read: Ar Fahed Majeed creates Pavillion with waste bed spring coil

 

bedroom-iha-residence

dining-area-iha-residence
Dining area with tree waste furniture and window grill created with Washing machine base plate

how-wasing-done

Wallmakers has tried to bring small changes in the usual routine of wastage by inculcating something we regularly see in junkyards. The use of washing machine motor base plates, welded together not only encourages sustainable living and reuse but also adds to the beauty of the residence. Utilizing scrap material and turn it into something spectacular is made possible.  

Wash-Basin-with-Waste-wood-Ferrocement
Wash Basin with Waste wood and Ferrocement

What set the home apart from usual residences is the simplistic and minimalist interiors of the residence. The architects make use of uprooted trees and waste wood from saw mills as the furniture for the residence.

wastewood-cupboardsoxide-finish-toilet
Uprooted trees and waste wood used to create furniture and cupboards


kitchen-iha-residence
The Kitchen having raw feeling


iha-residence
Central Living Room with the bridge view

The structure connects closely to nature in terms of terrain, design and materials alike. The residence hugs and stays close to the environment of peace around it and the outgoing and cordial vibe within the four walls of the residence. 

Also Read: Glowing Bamboo Pavillion from Taiwan

PROJECT TRIVIA

Project nameIHA RESIDENCE 

Architect’s Firm: Wallmakers 

Project location:Trivandrum, Kerala 

Completion Year: 2018 

Gross Built Area (square meters or square foot): 3100  sqft 

Photo credits: Anand Jaju            

Text & Image courtesy: Wallmakers

Keep visiting www.surfacesreporter.com 

Join us in SOCIAL MEDIA to stay updated

SR FACEBOOK | SR LINKEDIN | SR INSTAGRAM | SR YOUTUBE

Like, Share & Follow

Post Your Comment




About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter



Read Current Issue

This is alt


Most Viewed

More Stories