SURFACES REPORTER is India's 1st and only Architecture and Interior Design magazine dedicated to products and materials.

Surfaces Reporters Rising Star, Divyang A. Mevada, FORMWERKZ Design Team, Surat

Being awarded with numerous awards like Young Interior Designer of the year at Anchor Awards; Special Jury Award in Spectacular Living room Design Contest, for plethora of fantastic, eye soothing designs at such early stage of his career.
Divyang A. Mevada, Interior Designer & Founder, FORMWERKZ DESIGN TEAM

Being awarded numerous awards like Young Interior Designer of the year at Anchor Awards; Special Jury Award in Spectacular Living room Design Contest, for a plethora of fantastic, eye soothing designs at such early stage of his career, Interior Designer, Divyang A. Mevada must be on cloud nine. However, with a zeal to deliver perfection in every project and uniqueness in each design - his success comes with no surprises. Surfaces Reporter tries to get more in detail to churn out some more intresting revelations about his work and firm, Formwerkz Design Team.

Q. How did Formwerkz start and what was the inspiration behind the name.

Ours is an emerging firm handling projects in various domains such as Interior design, Product Design & Architecture Consulting. The firm was established in 2013 headed by an Interior designer team accompanied by enthusiastic colleagues. Our method has always been highly intuitive and innovative. Every project is treated equal and as an opportunity to explore new possibilities; the proposals presented to celebrate the solution in space modulation revitalization of the existing. Everything we do has far-reaching implications and goes beyond the definition of the building.

Q. Tell us about your design process. Do you follow a specific design philosophy? What makes your work different from others?

We constantly strive to deliver a unique product, each of them close to our heart. We are deeply committed to all our projects and we believe our success lies in our attention to creativity, details and exploration which elevate our work to another realm of ‘design’. Each of our projects is meticulously detailed to enrich one’s experience of space, light, materials and craftsmanship. We treat every project as a potential benefactor to a sustainable environment, local economies, and our own community.

Q. Tell us about the use of materials in your projects? What defines the selection and sourcing of each material specific to the project?

We are very specific about the material used in our every project. We generally use stone (light coloured), veneer (smoked oak), wood (walnut) and coloured PU. And these materials give us the opportunity to showcase linearity and continuity with the use of material itself. We use the materials which are eco-friendly like wood and stone, that can be reused. We also encourage labourers to make use of waste materials.

We believe true meaning of interior design is to design every small part of the project. And likewise we have started exploring more into products. We feel that every project comes to our firm is not a single project but a cluster of many small projects in it.

Q. You are also into product designing. Tell us about your product designs – one design that you consider most special and why?

We believe true meaning of interior design is to design every small part of the project. And likewise we have started exploring more into products. We feel that every project comes to our firm is not a single project but a cluster of many small projects in it.

Illuminating ring – a lamp designed by formwerkz design team – has been designed in a manner to use it in all possible ways. More than a lamp it looks like a artefact for decoration and at the same time it is fulfilling its purpose of illuminating a surface. Uniquely the light has been carved out in to it.

Q. An interesting project that you are currently working on?

Stand alone apartment located in surat itself. This particular project has indeed allowed us to explore so many new things. And fortunately the good part comes into play, when your client is also supportive.

Q. You dream to work like...

Young designer of the nation. Exploring as much I can in terms of materials, techniques and to give society a healthy and happy lifestyle by implementing the minimal approach.

Q. What kind of challenges do you face when it comes to interior designing a project which has certain architectural limitations?

Generally, in this case, the interior designer has to face many difficulties; like when the architect has designed everything according to his concerns and concept but by keeping in mind all the expectations and requirements of the client and at the same time the style of the interior firm we sometimes find difficulties in the space derivation.

Usually, in this kind of project, we take advise from the architect of the project himself and work accordingly.

Q. How do you balance client expectation with your design style?

We feel lucky that our clients support our way of working - while enabling us to explore more in our style. However, sometimes it does happen that clients disagree to some of the concepts due to the usage of few specific materials, in such cases, we try to fulfil our client’s expectations by swapping the materials with the desired ones. For instance, instead of lamination then we might go for colour PU.

Q. Tell us about a project that is close to your heart and why?

Our own office Formwerkz Design Team is very close to my heart. As I have tried new possibilities and new concepts here.

All the materials used, each and every furniture, artefacts, lights and color scheme, every single thing defines our style very well.

Q. Who is your favorite Indian Architector Interior Designer?

Architect Abhishek Bhansali

Q. What kind of interior design is most popular in trend in Surat currently.

Contemporary Interiors (natural materials , subtle color scheme and use of minimum furniture) is nowdays very much in trend , and we are also making the most out of it by trailing on the same direction and using contemporary designs for our projects.

Few projects by FORMWERKZ DESIGN TEAM, Surat

OF BLACK & YELLOW

Concept :- The crucial aim of the project was to emphasize on the products by means of getting natural lighting.

Our design direction was to treat each area as a separate mini project and to allow the visitor to experience it when they led to the spaces. There is no natural lighting available due to the location. Therefore lighting is designed in such a way that gives an impact of natural light.

The interior is with no partitions yet well defined work spaces. The display area is designed in a manner that it does not need any kind of partition or visual barrier. The reception desk is custom made through cluster of wooden cylinders cladding with veneer, designed to go with flow with the overall theme of the showroom.

The interior is with no partitions yet well defined work spaces. The display area is designed in a manner that it does not need any kind of partition or visual barrier. The reception desk is custom made through cluster of wooden cylinders cladding with veneer, designed to go with flow with the overall theme of the showroom.

Flooring and ceiling is designed circular so as the focus of every person entering the showroom can be diverted to a particular display area. Black coloured flooring is used throughout the showroom to provide a neutral touch.

Lighting:- Use of yellow lighting is giving entire showroom a warm and rich look. The focus light highlights the display so as to seek attention from the subdued black painted surroundings. A lot of light had to be used to create the dynamic ambience, so LED’s were an obvious choice for their low energy consumption

Lighting:- Use of yellow lighting is giving entire showroom a warm and rich look. The focus light highlights the display so as to seek attention from the subdued black painted surroundings. A lot of light had to be used to create the dynamic ambience, so LED’s were an obvious choice for their low energy consumption.


TALE of a RESTAURANT

Project brief:- The design elements are created to lend continuity and a story effect in the restaurant. Sharp and defined edges are created. Concept of lineal arrangement forming the major spine in length separating the space in two halves was created as result of cramped space available.

The space is longitudinally divided into two halves to create transition space and working zones on the sides. Planning of overall restaurant is such that there are different clusters of seating depending on the privacy required. Amazing play of dramatic light and color is done.

The space is longitudinally divided into two halves to create transition space and working zones on the sides. Planning of overall restaurant is such that there are different clusters of seating depending on the privacy required. Amazing play of dramatic light and color is done.

Ceiling of waiting area is such that it is guiding a visitor straight to get into the restaurant. At the entrance statue of Buddha is placed to depict peace with a wooden flooring. The light and dark combination adds a classy touch thus making the space look elegant.

Reception table is designed to include a live counter for mocktails. Veneer is used on back wall and that continues in ceiling. Wooden hanging lamp is designed here to emphasize live counter.

Reception table is designed to include a live counter for mocktails. Veneer is used on back wall and that continues in ceiling. Wooden hanging lamp is designed here to emphasize live counter. Wooden partition is designed with tinted glass fixed inside the partition. Indirect light through huge windows makes the restaurant well lit , thus allowing sufficient light entering the space during day time.

Door that leads to the kitchen service area is flushed with glass paneling. A cluster of four seating is meticulously conceived with wooden ceiling and flooring. Extensive use of wood can be seen in the flooring. Dual color tones with minimalistic fittings set in a bathroom of modern times

Door that leads to the kitchen service area is flushed with glass paneling. A cluster of four seating is meticulously conceived with wooden ceiling and flooring. Extensive use of wood can be seen in the flooring. Dual color tones with minimalistic fittings set in a bathroom of modern times.


MUCH MODERN & FUTURISTIC

Client’s brief:- To create a cabinetry that reflects an ambience that is an expression of the designer style, pristine vision and elegant design. The mandatory requirement was to cut down the harsh sunlight into the interior and highlight the display cabinetries.

Concept:-  This project is attempted to attain maximum transparency for the display and at the same time catering privacy to the clients. The theme was to enhance the value of the product displayed in the showroom.

Concept:-  This project is attempted to attain maximum transparency for the display and at the same time catering privacy to the clients. The theme was to enhance the value of the product displayed in the showroom. Use of minimum furniture highlights the display and enhance its product value. The ambience in the showroom is created by spatial volumes and appropriate materials used that synergies the branding and merchandise.

Project brief:- The spatial division of spaces is done in a single floorplate as reception, waiting lounge, display area and workspace. The slit of clear glass between the entrance black tinted colour glass is basically breaking the grid of monotony and gives a clear vision of entire showroom from the entrance itself and inducing curiosity to see further and enter the showroom.

As the door opens, multiple frames of illusion can be felt and the spaces emerges as questionmark, showcasing the inquisitiveness and youth. The free flowing layout leads to the view of contrasting spatial experiences where directions can be felt through eyes.

As the door opens, multiple frames of illusion can be felt and the spaces emerges as questionmark, showcasing the inquisitiveness and youth. The free flowing layout leads to the view of contrasting spatial experiences where directions can be felt through eyes. The green wall behind the reception desk is designed to impart livlihood to the ambience and give a natural look to it. Emphasis lighting and appropriate material used synergises with the product and merchandise to reflect the luxury quotient.

The partitions are designed in such a way that the spaces are separating physically but not visually. The partition between reception and waiting area is created by using zig zag pattern out of metal wire. Floor space is such efficiently designed that enables easy distribution and bifurcation of the display units.The waiting longue set up is a focal point of the entire showroom with a light brown couch and a fancy designed centre table. And the centre table of waiting longue set up is also designed in a manner that goes in a rhythm to the partition between reception and waiting.

Color scheme:-  Color scheme is selected to compliment the furniture and display area. Texture of wood and simplicity of black color features richness and depth. The dark colour with a play of light serves as the contrast to the vibrancy elsewhere. False ceiling is done only to conceal the wiring and services and that too painted black so as to concentrate only on display area and ceiling does not distract anyone.

Color scheme:-  Color scheme is selected to compliment the furniture and display area. Texture of wood and simplicity of black color features richness and depth. The dark colour with a play of light serves as the contrast to the vibrancy elsewhere. False ceiling is done only to conceal the wiring and services and that too painted black so as to concentrate only on display area and ceiling does not distract anyone.

Lighting:- Use of yellow lighting is giving entire showroom a warm and rich look. The focus lights highlights the display so as to seek attention from the subdued black painted surroundings. A lot of light had to be used to create the dynamic ambience, so LED’s were an obvious choice for their low energy consumption.


OF GREENS AND GRASS

Client’s brief:- The mandatory requirement was to provide each individual area like reception, waiting space, staff area for at least 4 people, library, separate printing area and the main cabin.

Project brief:-  A simple cantilever wooden unit is provided for reception with back wall cladded with cement sheet & photographic display.

Project brief:-  A simple cantilever wooden unit is provided for reception with back wall cladded with cement sheet & photographic display.

Two simple wooden chairs with a centre table is provided to solve the purpose of waiting. There is a terrace garden above the reception and waiting area. All the services passes through this particular area so just to hide that services and to solve the leakage issues corrugated sheet is used here on back side wall of waiting and that continues in ceiling also.

As per client’s requirement small library unit is created next to the waiting area. This unit is designed in a manner to give impact that the unit itself emerges from the wall. Green beanbags are provided to use library unit efficiently.

As per client’s requirement small library unit is created next to the waiting area. This unit is designed in a manner to give impact that the unit itself emerges from the wall. Green beanbags are provided to use library unit efficiently.

Staff desk is made out of plywood and it directly colored with PU, no laminates used in this entire office. Wooden jaali isused as a opaque partition between reception and staff area. Black carpet is used to compliment interior. In main cabin main desk is made out of BPG glass. Back side wall is cladded with cement sheet. Executive chairs are green to merge with overall theme.

Hanging lamps are designed here to act as a task lighting. Handle of the main cabin door is made of wood. This handle is designed here to compliment the wooden jaali. When needed big screen presentation screen for projector is provided. And at the same time this screen also caters privacy from outside. The curtain is used as a screen and it also provides privacy.

Hanging lamps are designed here to act as a task lighting. Handle of the main cabin door is made of wood. This handle is designed here to compliment the wooden jaali. When needed big screen presentation screen for the projector is provided. And at the same time, this screen also caters privacy from outside. The curtain is used as a screen and it also provides privacy.

About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Post Your Comment




top stories

Combination of modern design idea and Slavic culture is what Joanna Sieradzan had in mind before designing this deer shaped modern style architectural chair.

A Chair that Appears Different from Every Angle!

Combination of modern design idea and Slavic culture is what Joanna Sieradzan had in mind before designing this deer sha...

A Design Showcasing Plight of Women

A Design Showcasing Plight of Women by B&B Italia

A beautiful design can convey emotions more powerfully than words and Up is a living example. Captured by Surfaces Repor...

Meteorites are the subject of experimentation by Enorme Studio through Finsa’s new material, Fibracolour -MDF coloured boards covered with the most exuberant colours.

Enorme Studio has brought Astral Bodies on Earth using MDF

Meteorites are the subject of experimentation by Enorme Studio through Finsa’s new material, Fibracolour -MDF coloured b...

More Stories