A Distressed Resto Club in Hyderabad

The distressed look of the restaurant and the nightclub not only resonates the theme of the club but also imbibes the spirit of the rustic landscape of Hyderabad.

The distressed look of the restaurant and the nightclub not only resonates the theme of the club but also imbibes the spirit of the rustic landscape of Hyderabad. 

Design Ideology

What was commissioned as a moderate upgrade of the first restaurant outlet, halfway through construction, the proposed design prompted the client to start a fresh brand in a higher segment of the dining facility.  The site is 55’ wide, 86’ long and 19’ tall space on the ground level and is a part of a hotel building. The space has been sublet to the client who runs a chain of restaurant in other cities in India.  Space was divided into 3 distinct zone - a 300 sft of entrance foyer flanked by a curved brick wall partition enclosing the 2000 sft of night club (including 500 sft of mezzanine) and 3400 sft of restaurant space.  The restaurant space is further divided into two zones.

A distressed Resto club

The private dining area with low height suspended rope ceiling, the toilet foyer and the POS all clubbed longitudinally in line with the entrance foyer and the large double height dining space with northern side glazing filling the entire volume with natural light. Each of these areas have a distinct spatial quality, achieved by a controlled juxtaposition of materials and articulation of the the envelopes defining these spaces. The rugged textured surface of lime yellow color slate (Shahbad stone) and articulated brick wall has been complimented with relatively plain grey bison board partition and expanded sheet metal with a patina of rust.

The brick wall, Bison board partition panel with laser cut geometric patterns and rough textured Shahbad wall clad were laid in a deliberate pattern to heighten the play of light and shadow. A slightly off centered to the double height dining space is a large sculptural metal light fixture hovering over an island seating with an indoor plant in the center.  The intimate foyer space lead the guests into the unexpected large volume of the restaurant and the club. The private dining room with large uneven timber log tables, semi enclosed within the Bison partition gives adequate privacy and still keeps the guest connected to the main restaurant. The ceiling over the foyer and the private dining area is done in jute rope. The flooring is in satin finish and flamed finish Chittoor black granite and teak wood planks around the island bar.  

The distressed resto club

The 20’ long island bar with teak wood counter top and cement finish wall surface has another sculptural light fitting weighing close to 1 ton and made of hot rolled sheet, perforated sheet and MS sections suspended along its length. The two light fitting and most of the furniture’s are designed by the team BetweenSpaces itself and built with the help of local fabricators and carpenters.The distressed look of the restaurant and the night club not only resonates the theme of the club but also imbibes the spirit of the rustic landscape of Hyderabad. 

Project Detail
Restaurant Area: 3700 sq ft  | Night club area: 2000 sq ft
Kitchen/BOH Area: 2350 sq ft | Location: Hyderabad, Telangana
Project Year: February 2015
Project Cost: 1,50,00,000 | Cost/ sq ft | Area : INR 1800/sq ft          

 

About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Post Your Comment




top stories

Established in 2009 as an architectural and interior design studio, PS Design was founded on the principle of ‘Life is in details’ and remains fixed in the belief that each project is unique and requires renewed inspiration.

Surfaces Reporter’s - Rising Star Piyush Mehra & Priyanka P. Mehra, PS Design Mumbai

Established in 2009 as an architectural and interior design studio, PS Design was founded on the principle of ‘Life is i...

Judges were impressed with the approach to local tradition of brick making, expressed in this project in a very contemporary way.On the northwest periphery of a 100 acre residential projects ..

Winner: Infrastructure Future Project -The Bridge by Sanjay Puri Architects

Judges were impressed with the approach to local tradition of brick making, expressed in this project in a very contempo...

The apartments in Ishatvam 9 have been designed to occupy a complete floor opening out on all sides with each room extending into twenty feet high, double height decks

ISHATVAM 9, Ranchi by Ar. Sanjay Puri

The apartments in Ishatvam 9 have been designed to occupy a complete floor opening out on all sides with each room exten...

More Stories