Bamboo Symphony

All the waste wood, bamboo, stone boulders and debris from house construction and mud were used with Bamboo as the main construction material in the most innovative manner. The office is a zero energy development, with closed loop systems for building materials, processes and technologies.

All the waste wood, bamboo, stone boulders and debris from house construction and mud were used with Bamboo as the main construction material in the most innovative manner. The office is a zero energy development, with closed loop systems for building materials, processes and technologies.

Bamboo Symphony is the office of Manasaram Architects. Hence, the basic requirement of the project was to embody all their design and other philosophies in the building along with other requirements of space and services. The office was built adjacent to the principal architect’s residence on a very tight budget.

The office has an open plan with four split levels, all overlooking a central pond. The principal architect’s cabin sits at the bottom level, ensuring visual connectivity across all the spaces. The structure draws inspiration from the traditional fishing platforms in India, a truly synergetic structure. Slender bamboo columns harmoniously define the spaces but give a feeling of extreme lightness.

The Structure

The project is a result of intense two years of research project, resulting in a bamboo reinforced slab supported on round bamboo columns and beams, in an economic and innovative manner.

The columns in Bamboo Symphony though look haphazardly placed, have definite size, position and inclinations i.e. they are 100% structurally relevant, just like the highly evolved technological logic we find in nature. The inclinations in the column members utilize the inherent tensile strength of bamboo.

Apart from Bamboo; Stabilized Earth Blocks, Stabilized mud plaster, Stone, Stone dust, Waste and Recycled materials were used in the construction. The interplay of these natural materials along with the water bodies resulted in a harmonious structure that connects to the natural elements.

The unique roof is a bamboo reinforced slab with bamboo fibre reinforced concrete (BFRC) (Chicken mesh + Bamboo split mat at 150mm c/c + 6 mm reinforcement bars at 300mm c/c + Water proofing layer). Appropriate amount of bamboo fibres was mixed in concrete for better bonding and reducing surface cracks. This also reduced the weight of the slab while maintaining the effective depth and increased its structural integrity and tensile strength many times.

We allowed the roof to define its own shape as per the flow of the forces naturally, like a stretched fabric over the supports. The freeform shell roof gets its shape by the neutralization of forces within the slab, so it poses fewer complexities, with efficient use of materials. Roof was allowed to take a natural shape over the bamboo supports - no formwork used for shaping the roof.

Materials

Use of locally available materials for construction: Bamboo from local bamboo market, mud excavated from the site, locally available stone for masonry walls and recycled materials, namely fly ash, recycled wood, scraps metal, stone, debris, plastic bottles, PVC pipes have proved quite cost effective.

  • Recycled doors were used from the old office building.
  • The windows are made from mild steel sections.
  • Flooring - Combination of yellow oxide and terrazzo with bamboo rings and waste marble pieces has been used in most of the places. Conference hall has bamboo flooring.
  • Finishes - Lime wash for mud block walls, touchwood coating for bamboos, silicon waterproof coating for stone masonry and interior of bathroom and pantry walls.

Sustainable Features

Rain water harvesting: The water pond was built with the intention of humidifying the atmosphere which also helps in maintenance of the bamboo members besides recharging the bore well. Extensive with 50,000 litres capacity rainwater harvesting, the pond is landscaped with a rich variety of locally available water plants and lilies. The existing slope was transformed into a landscaped waterfall directing the rainwater into the lotus pond.

Ventilation and thermal comfort: Building orientation and roof form allow for strong North-East and South-West winds to blow over the structure, without any strong drafts inside the building despite it being fully open on the South side. The building is thermally comfortable throughout the year and is aided by below ground level construction.

Lighting: The building is 100% naturally lit throughout the day. Daylight pipes made from 6”PVC plumbing pipes have been introduced in the slab for areas deeper than 3m and clerestory windows along the entire north facade bring in natural light.

Onsite Renewable Energy: 1 KW Hybrid Solar Wind power generation meets approximately 20% of the power requirements.

Project Facts

Project: Bamboo Symphony

Project Type: Office, Manasaram Architects, Bangalore

Architect: Ar. Neelam Manjunath, Manasaram Architects

Built up area: 210 sq.m

Year of Completion: 2010

This article was first published in January 2017 issue of Surfaces Reporter.

To keep updated with latest news subscribe to our newsletter
To receive regular copies of Surfaces Reporter Monthly issues subscribe here
Like us on Facebook 
Follow us on Twitter

About Surfaces Reporter

Surfaces Reporter is India’s 1st magazine specialized on “products & materials” for architecture & Interiors! The prime objective of Surfaces Reporter magazine is to contribute positively to the Indian material industry, with unbiased information & awareness initiatives.

Surfaces Reporter magazine has a clear & niche target group comprising of Architects, Engineers, Builders, Interior Designers, Manufacturers, Celebrities, Showrooms, Consultancy firms, and Leading Business houses, Hotels & Restaurants, and PMCs etc. If you have a Product or Project worth publishing in Surfaces Reporter, please email us hello@surfacesreporter.com or you can also submit your project online.

Like Surfaces Reporter on Facebook | Follow us on Twitter and Instagram | Subscribe to our magazine | Sign Up for the FREE Surfaces Reporter Magazine Newsletter

Post Your Comment




top stories

BIG has also worked with the company Hyperloop One on the infrastructure design for a Hyperloop in the UAE. The system is intended to connect Dubai and Abu Dhabi in just 12 minutes.

Hype Hyperloop That May Connect Dubai and Abu Dhabi in 12 Minutes

BIG has also worked with the company Hyperloop One on the infrastructure design for a Hyperloop in the UAE. The system i...

The profession of architecture needed a platform like WADe to encourage women architects to pursue their profession in their own right and not as a supportive professional to the male fraternity.

Neelam Manjunath: Winner of WADe India Sustainability Champion Award at WADE 2017

The profession of architecture needed a platform like WADe to encourage women architects to pursue their profession in t...

The wall art is carved in MS fabrication and finished in matte PU coat. The art has carved textured leaf detail in it and it is back-lit too.The master piece of artifact kept below the wall art is also customized in solid metal and finished with metallic texture. The floor has blackflamed granite.

Backlit Carved Wall Art, Metallic Artifact and a Green Wall for this Beautiful Terrace

The wall art is carved in MS fabrication and finished in matte PU coat. The art has carved textured leaf detail in it an...

More Stories